Druhy olověných baterií

Existují různé typy olověných akumulátorů. Mezi nejčastější patří:

Klasické olověné akumulátory - také nazývané jako mokré baterie, jsou nejstarší a nejrozšířenější typy olověných akumulátorů. Tyto baterie mají kapalný elektrolyt a jsou nejlevnější variantou olověných akumulátorů 1.

Gelové olověné akumulátory - mají elektrolyt v gelové formě, který se nehýbe. Tyto baterie jsou bezúdržbové a vyžadují méně údržby než klasické olověné akumulátory. Jsou vhodné pro aplikace, které vyžadují vysokou spolehlivost a dlouhou životnost 1.

AGM olověné akumulátory - mají elektrolyt absorbovaný v skelných vláknech. Tyto baterie jsou také bezúdržbové a nabízejí vysoký výkon a rychlé nabíjení. Jsou vhodné pro aplikace, které vyžadují vysokou spolehlivost a výkon 1.

VRLA olověné akumulátory - také známé jako ventilově regulované olověné akumulátory, jsou uzavřené baterie, které mají ventil pro uvolňování plynu. Tyto baterie jsou bezúdržbové a mají vysokou životnost. Jsou vhodné pro aplikace, které vyžadují vysokou spolehlivost a nízkou údržbu 1.

Každý typ olověného akumulátoru má své výhody a nevýhody, a proto je důležité zvážit specifické potřeby a požadavky při výběru správného typu baterie.